Program for DM i Vildtmad 2021

09.45 Gratisbusserne fra Aarhus ankommer til Det Grønne Museum*).

10.00  Eventen åbner for publikum.

Vildparade præsenteres for publikum og ledsages af jagthornsblæsere.

Konkurrencen Årets Vildtret starter med 6 professionelle kokke. Kokkene vælger på skift det vildt, som de vil tilberede og har herpå  3 timer til tilberedning af deres ret.

11.00  Jagthundeopvisning.
13.00  Kokkene præsenterer på skift deres vildtretter for dommerpanelet og for publikum kl. 13.00 – 13.15 – 13.30 – 13.45 – 14.00 – 14.15 og 14.30.

14.00 Jagthundeopvisning

15.00 Vinderen af Årets Vildtret 2021 kåres ved overdommer Helle Brønnum Carlsen, professionel madanmelder v. White Guide. Ledsages af Jagthornsblæsere.

15.30 Gratisbusserne til Aarhus afgår fra Det Grønne Museum.

17.00  Tak for i år – og velkommen tilbage i 2022.

*) Takket være Norddjurs Kommune er der gratis bustransport fra Aarhus til Det Grønne Museum og retur søndag 7. november. Transporten er tiltænkt børnefamilier uden bil og andre med transportudfordringer. Busserne kører fra busholdepladsen ved Musikhuset kl. 9.00. Hvis man ønsker at tage gratis-bussen til Årets Vildtret 2021 skal man møde ved Musikhuset senest kl. 8.45. Der er plads til 100 gæster i de to busser. Pladserne fordeles efter ”først til mølle” princippet. Busserne kører retur til Musikhuset 15.30 og er i Aarhus ca. kl. 16.

Dagens mange publikums-aktiviteter:

Tilbered din egen fasan over bål, udendørs
I bedste Nak & Æd-stil kan du prøve at tilberede vildt (fasan) over åben ild og bagefter spise det.
Unge formidlere fra ”BlivNaturligVis” har bygget en lejr, med arbejdsborde, bålsteder, køkkenredskaber mm. Tidspunkt: Hele dagen.

Pris: Gratis
Målgruppe: Alle
 

Jagthundeshow, udendørs
Oplev jægerens bedste ven – hunden, og se hvordan den trænes til at hjælpe jægeren under jagten.

Tidspunkt:  kl. 11 og kl. 14.
Pris: Gratis
Målgruppe: Børnefamilier
 

Vildt-sti, udendørs
Gå på opdagelse og løs opgaver i naturen – lær om vildt og jagt undervejs.

Tidspunkt: Hele dagen
Pris: Gratis
Målgruppe: Børnefamilier


Bueskydning
, indendørs
Prøv kræfter med menneskets ældste jagtvåben og se, om du er lige så skarp til det, som historiens og nutidens buejægere.

Tidspunkt: Hele dagen.
Pris: Pil, mærkning og 3 x skud: 30 kr.
Målgruppe: Børnefamilier – men i princippet alle.

Mærkning af pil (hele dagen)
Skab din egen personlige pil. Besøg værkstedet og dekorer din pil efter gamle traditioner, så du altid kan finde den igen.
Sted: Historisk Værksted

Tidspunkt: Hele dagen
Pris: Pil, mærkning og 3 x skud: 30 kr.
Målgruppe: Børn.

Tal med Slagterlauget om hvordan man røger vildtet – og smag på resultatet 
Slagterlauget deltager hele dagen. Der er gang i rygeovnen, samtalen og smagsprøverne.
Oplev eksempler på traditionelle konserveringsmetoder. 

Sted: Historisk Værksted
Tidspunkt: Hele dagen
Pris: Gratis
Målgruppe: Alle

Formidleren Fortæller (max. 20 min)
Formidleren fortæller vilde historier fra jagtens fortid med udgangspunkt i museets fantastiske samling af ting og sager fra jagtens verden.

Pris: Gratis efter betalt entré
Tidspunkt: Annonceres på dagen
Målgruppe: Voksne.

Vildt i gryderne eller vild(t) madhistorie
Det syder og bobler i Madens Hus, når du til Årets Vildtret kan komme på en tidsrejse i vildt-tilberedningens/vildtkøkkenets historie. De frivillige fra Historisk Køkken står klar til at vise og fortælle, hvorledes vildt er blevet tilberedt gennem tiden, helt fra det åbne ildsted anno 1600 til 1970'ernes elektriske komfur og du får selvfølgeligt lov til at smage på det hele.

Lokalitet: Madens Hus
Tidspunkt: Hele dagen
Pris: Gratis
Målgruppe: Alle.

Er du madmodig?
Krydderi skal der til, når man laver mad med vildt! I Madens Hus kan små kokke få lov til at gå på opdagelse i museets køkkenhave, her kan de dufte og smage sig frem til deres egne favoriturter, og sammensætte en helt personlige kryddereddike. Eddiken får man med hjem i sit eget køkken, hvor man kan bruge den til at fortsætte opdagelsesrejsen i (vildt)madens verden.

Lokalitet: Madens Hus
Tidspunkt: Hele dagen
Pris: 10 kr.
Målgruppe: Børn.

Få inspiration til din jægerdram
Bullseye Spirits Distillery producerer gin og kombucha af økologiske, bæredygtige og lokale råvarer fra den vilde natur. Til Årets Vildtret 2021 kan du opleve, hvordan de har tryllet med urter fra Det Grønne Museums køkkenhave og udviklet en akvavit til dagens anledning – en perfekt morgendram inden jagten går i gang.

Lokalitet: Madens Hus/Norddjurs område
Tidspunkt: Flere tidspunkter på dagen – fastlægges senere i endeligt program
Pris: Gratis
Målgruppe: Voksne.

Den helt rigtige øl til vildt
Til Årets Vildtret 2021 har du mulighed for at gå på opdagelse i Nordisk Bryghus’ udvalg af lokalt producerede øl brygget på dansk malt. Nordisk Bryghus giver sit bud på, hvilke øl som går godt til det, som Danmarks dygtigste kokke dyster om: nemlig vildtet.

Lokalitet: Madens Hus/Norddjurs område
Tidspunkt: Flere tidspunkter på dagen – fastlægges senere i endeligt program.
Pris: Gratis
Målgruppe: Voksne.

Havet i vildtet
Nordisk Tang er vilde med at udfordre og eksperimentere med tang fra de danske kyster og sætter fokus på tangens smag, sundhed, kvalitet og bæredygtighed, når de til Årets Vildtret 2021 vil gøre os alle sammen kloge på, hvorledes vi kan bruge tang i tilberedningen af vildtkød.

Lokalitet: Madens Hus/Norddjurs område
Tidspunkt: Flere tidspunkter på dagen – fastlægges senere i endeligt program.
Pris: Gratis
Målgruppe: Voksne.

Vin og vildt – inspiration til jagtmiddagen
Kim Thygesen fra Restaurant Den Gamle Stald forstår sig både på vin og vildt! Som sommelier har han i årevis dykket ned i smag og sammensætning af drikkevarer og mad, og han har som restauratør i Norddjurs helt styr på vildtet, som er et særtegn for området. Kim vil i løbet af Årets Vildret 2021 formidle sin viden om vin og vildt til besøgende på Det Grønne Museum.

Lokalitet: Madens Hus/Norddjurs område
Tidspunkt: Flere tidspunkter på dagen – fastlægges senere i endeligt program.
Pris: Gratis
Målgruppe: Voksne.

Det søde til skovens vildt
Det er efterår, æblesæsonen er gået ind og det skal vi alle nyde godt af. Mariendal Mosteri Djursland producerer både æblemost, æblecider og æblevin. Ved Årets Vildtret 2021 får du mulighed for, at få et godt råd med på vejen om, hvorledes æblet og dens sødme kan bruges i tilberedningen og serveringen af vildtet fra skoven.

Lokalitet: Madens Hus/Norddjurs område
Tidspunkt: Flere tidspunkter på dagen – fastlægges senere i endeligt program.
Pris: Gratis
Målgruppe: Voksne.

Inspiration til hjemmesyltede lækkerier til vildtet
Forrådskammeret er et af Norddjurs’ nyeste skud på stammen i fødevarelandsskabet. Pernille Hansen, ejer af caféen/butikken i Auning, er en ildsjæl med sans for kvalitet og bæredygtighed i særklasse. Du vil opleve hvordan den gode smag breder sig, når hun til Årets Vildret 2021 giver eksempler på hjemmesyltede lækkerier som tilbehør til vildtkød.

Lokalitet: Madens Hus/Norddjurs område
Tidspunkt: Flere tidspunkter på dagen – fastlægges senere i endeligt program.
Pris: Gratis
Målgruppe: Voksne.

Mad & Drikke:
Der kan i løbet af dagen købes mad og både kolde og varme drikke fra Restaurant Den Gamle Stald, hvor køkkenchef Kim Thygesen i dagens anledning serverer vildtragout og andre gode sager. 

Dommerpanel ved Årets Vildtret

  • Helle Brønnum Carlsen, Madanmelder White Guide
  • Mikkel Maarbjerg, Kok og partner, Kirk+Maarbjerg
  • Jakob Mielcke, Køkkenchef på Mielcke & Hurtigkarl (og dommer i Masterchef)
  • Borgmester Jan Pedersen, Norddjurs Kommune.
  • René Mammen, Kok og indehaver af restaurant Substans i Aarhus

Konferenciers og fortællere i løbet af dagen

  • David Carsten Pedersen, Erfaren jæger fra Vildt Gastronomi & tidl. Radiovært fra 24/7
  • Bettina Buhl, Madhistoriker fra Det Grønne Museum & ekspert i vildtet og jagtens historie.